tiistai 27. elokuuta 2013

Hossa 2013
Vuodesta 2007 saakka ollaan kuljettu kalamiehen paratiisissa Hossassa samalla remmillä, jotakuinkin näihin aikoihin vuodesta. Poikkeusta perinteeseen ei tullut tänäkään vuonna, kun perjantai-iltana saatiin purettua autoista järkyttävä määrä evästä ja romua Siirtolan mökkiin Hypäsjärven rannalla.
Kalastusharrastus aloitettiin joskus lauantaiaamun ja aamupäivän välimaastossa. Hossanjoessa vesitilanne oli seitsemän vuoden perspektiivillä tähän mennessä alhaisin, mutta tarkalla kalastamisella onnistuttiin löytämään muutama mittataimen lauantainakin. Ensimmäinen puraisi Jampan perhoa matalaan reunavirtaan tarjoiltuun klassiseen levariin, mutta potki nopeasti koukun irti leukaperistään. Seuraavia taimentilanteita saatiin odottaa iltapäivän puolelle. Harrit söivät perhoja pitkin päivää, mutta yhtään isompaa purjetta ei onnistuttu bongaamaan koko reissulla. Suurimmillaan harrit taisivat olla jotain 38cm luokkaa.
Ensimmäisen laskun jälkeen päätin vaihtaa streamerikalastuksen larvastamiseen ja etenemissuuntaa alhaalta ylöspäin koskea. Kalaa alkoi noista ihan eri tahtiin. Yhdellä heitolla tuli parhaimmillaan kaksikin mitallista harjusta ja perukesiimaa revittiin vähän aikaa moneen suuntaan.  Hetken päästä pääsin kokemaan koskitaimenen kalastamisen tähtihetkiäni, kun onnistuin saamaan perättäisillä onnistuneilla heitoilla kaksi taimenta, joista ensimmäinen oli 44cm ja toinen 43cm. Ilotulitus oli lähellä jatkua vielä seuraavassa poolissa, jossa karkuutin pykälää suuremman taimenen hypyssä. Myöhemmin illalla Ville tartutti siimanpäähän isolla vaihteella ryykäävän 50cm taimenen, jonka sain pussitettua alavirran puolelta. Painoa tummalla koukkuleualla oli 1340g. Kala kolkattiin loimutettavaksi mökin nuotiolle. Kalastusta jatkettiin vielä pimeään saakka, ilman kummempia tapahtumia. Majapaikalla oltiin takaisin sen verta myöhään, että päätettiin jättää nuotioimiset  seuraavaan iltaan.


Sunnuntaina vaihdettiin pienemmälle koskelle, joka saatiin neljään mieheen koluttua parissa tunnissa läpi.  Eräällä koskenniskalla Jamppa karkuutti oletetun mittataimenen,  joka kaikesta huolimatta päätti yrittää varastaa perhon toistamiseen ja tällä kertaa 43cm kala piipahti havaksessa asti. Villekin onnistui saamaan koskesta yhden hieman alamittaisen ja toisen tasan 40cm taimenen. Iltapäivän puolella vaihdettiin jälleen paikkaa.  Seuraavassa kohteessa kalastus aloitettiin piiiitkän evästauon jälkeen ja ensimmäisestä kalasta vastasin minä, juuri ja juuri mitallisella taimenella. 
 Pienen kalastuksellisen suvantovaiheen jälkeen Villen vapa taipui syvään. Pitkän aikaa luultiin kalaa yli kolmikiloiseksi. Viimein kala tuli pintaan ja huomasimme sen tarttuneen selästä kiinni ministreameriin. Kalan kokoarvio puolittui haavissa 48 senttiseksi, mutta painoa kaverilla oli varmasti lähelle puolitoista kiloa. 
Vähän ennen kuin ilta-aurinko painui puiden taakse onnistui Jamppa tartuttamaan ison kalan. Antti ja Ville olivat tässä vaiheessa siirtyneet jo laavulle ja minä kalastin ylempänä koskea väärällä puolen jokea, enkä pystynyt auttamaan väsytyksessä. Kala vei miestä koskea alas kahteen otteeseen. Pitkä jännitysnäytelmä päättyi lopulta, kun mies ja vapa taipui luokille ja iso kala potki haavissa vastarannalla! Tällä kalalla olisi saatettu menestyä Siirtolan kelomökkinen kalakisassa. Sitä riskiä ei kuitenkaan ikinä otettu ja  55cm hyvän kuntokertoimen omaava taimen pääsi lyhyen tekohengityksen jälkeen valmistautumaan syksyn kutukarkeloihin. 
Loppuilta kuluikin Hypäsjärven rannassa kuunnellen Topin ralleja, vai oliko ne joitain muita? Saunakin lämmitettiin ja grillailtiin loimutaimenta, sisäfilettä ja parasta kassleria ikinä.
Hieno reissu kaikin puolin jälleen kerran, eikä varmasti tarvi arpoa mennäänkö Hossaan taas vuoden kuluttua! 


Jampan 55cm.


Oli siellä muuten Anttikin, sikarilla =)
1 kommentti: