Toisin kuin iskukoukkupyynnissä ismetekalastuksessa on mahdollista käyttää periaatteessa niin isoa syöttiä kuin 8" reiästä saa tungettua jään alle. Särkien pyynnissä tulee usein sattumalahnoja ja sain siitä ajatuksen, että jättihauki saattaisi kiinnostua mieluummin reilun kilon lahnasta kuin viidentoistasentin särjestä. Koukutusta pitää muuttaa pidemmälle matkalle rigiin. Myös vipan pitää olla selvästi jäykempi, laukaisuvastuksen ja painon suurempi. Saattaa olla että nämä vipat nousevat harvoin, mutta jos sellainen vahinko käy on extra-adrenaliinipiikki taattu!
Moni on kysellyt reseptiä toimivaan polykarbonaattivippaan. Kuvasin näiden viimeisimpien ison syötin vippojen työstämistä suurinpiirtein vaihe- vaiheelta.
Tarvikkeet: Leikkurilla leikattu polykarbonaattisoiro, tässä tapauksessa 2mm vahva, 10mm leveä ja 460mm pitkä. Normaaleille syöteille 1,5mm vahva, 7mm leveä ja 460mm pitkä (tämä toimii hyvin 10-12g painolla).
Kärkeen 60mm styroxpallo ja nippusiteistä valmistettu haarukka, johon viritettäessä asetetaan siimaan integroitu pieni 15mm kumirenksu.
Ulkona pallojen todellinen väri ja hohto tulee parhaiten esiin. Styroxin maalaaminen on hieman haastavaa, vesiohenteisilla maaleilla pinta ei ala kiehumaan. Ei vesiohenteisista maaleista styrox kestää ohuina kerroksina Mastonin Fluo- sprayt, jotka ovat erittäin hyvin näkyviä ja suorastaan hohtavat hämärässä. Lisätehosteeksi isomman pallon alle voi istuttaa pienemmän erivärisen 25mm styroxpallon.
Vipan kärkeen valitaan nippusiteet sopivan jäykillä kärjillä ja katkotaan ne kuvan mukaisesti. Kärkiä kannattaa kääntää hieman ulospäin. Kutistesukalla niputtaa pätkät kätevästi tukevaksi paketiksi, jonka voi vielä varmistaa pikaliimalla.
Seuraavaksi haarukka asennetaan edelleen kutistesukalla polykarbonaattisoiron kärkeen.
Palloon kannattaa tehdä aluksi pieni reikä varrastikulla tms. piikillä. Suurimmassa osassa palloissa näkyy molemmin puolin himmeät renkaat, joista voi määrittää helposti keskikohdan. Lävistetty reikä kannattaa vielä avartaa vaikkapa kynällä.
Lopuksi nippusidehaarukka yhteen teipattuna vippa työnnetään varoen, mutta voimalla pallosta läpi.Väliin kannattaa laittaa askarteluliimaa. Vippa viimeistellään vielä pienemmällä pallolla. Polykarbonaattisoiron päistä kannattaa leikata nurkat pois, jolloin ne eivät revi palloja rikki.
Kuusi valmista jättisyötin vippaa ja reunoilla herkemmät särjelle optimoidut mallit.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti